Broj zahteva za azil u Austriji povećan za 150 posto!
Foto: AP

Sve više izbeglica

Broj zahteva za azil u Austriji povećan za 150 posto!

Austrija -
Ukupno je u prvih devet meseci ove godine podneto 16.238 zahteva, što je za oko 3.500 zahteva više nego prošle godine u istom periodu

BEČ - U Austriji je u septembru porastao broja podnetih zahteva za dobijanje azila za čak 149,8 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine.

Među prvih 15 zemalja porekla azilanata i ove godine nalazi se Srbija. Ukupno je u prvih devet meseci ove godine podneto 16.238 zahteva, što je za oko 3.500 zahteva više nego prošle godine u istom periodu. Broj zahteva za dobijanje azila značajno je porastao od leta i to od avgusta, kada je, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, podneto za 73,2 odsto više molbi.

Uzrok prave eksplozije zahteva za dobijanja azila je pre svega građanski rat u Siriji, čiji državljani čine najveći broj podnosilaca. U prvih devet meseci ove godine zahtev za dobijanje azila podnelo je 4.720 Sirijaca. Dok je u januaru zahtev za dobijanje azila podnelo 357, to je u septembru učinilo čak 1.223 Sirijca.Na drugom mestu su azilanti iz Avganistana, koji su podneli 2.818 zahteva, te slede građani Ruske Federacije (1.230), Somalije (806).

Na petom mestu stanovnici Kosova (532). I kod stanovnika Kosova zabeležen je rast od januara, kada je podneto 56 molbi, do septembra kada je podneta 181 molba. Kada je reč o državljanima Srbije ukupno je, u prvih devet meseci, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, 230 lica zatražilo azil.U januaru 10 državljana Srbije podnelo je zahtev za dobijanje azila, a septembru čak 49 osoba. Srbija se, po broju podnetih molbi za dobijanje azila, nalazi na 15.mestu liste zemalja porekla podnosioca zahteva.

Povećan broj azilanata zadaje probleme austrijskim vlastima u obezbeđivanju smeštaja. Od devet pokrajina trenutno samo Beč i Donja Austrija ispunjavaju dogovorene kvote o smeštaju izbeglica, dok su daleko od dogovora pokrajine Koruška, Gornja Austrija, Tirol i Forarlberg.

Žele da ograniče dozvole za boravak izbeglica

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pozvala je pokrajinske vlasti da ispune svoje obaveze. U nedelju je održana konferencija o izbeglicama sa predstavnicima pokrajina i kao novi datum za ispunjenje obaveza dogovoren je januar. Pokrajine su odbacile predlog ministarke Mikl-Lajtner da se uvede i kvota po opštinama i zalažu se za ograničeni ostanak izbelica. Prema pisanju medija pokrajinski referenti za izbeglice izjasnili su se za dodelu ograničenih dozvola za boravak izbeglicama, kako bi se nakon što se stanje smiri što pre vrate u u njihove domovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track