Huligani napali izbeglice iz Sirije i pretili da će ih pobiti!
Foto: ORF/Edwin Veldt

INCIDENT U TIROLU

Huligani napali izbeglice iz Sirije i pretili da će ih pobiti!

Austrija -
Petorica muškaraca sa kapuljačama ispred doma „Birglkopf“, u kome su smeštene sirijske izbeglice, vikali: „Stranci napolje!“ i „Ubićemo vas, svinje!" pa zapucali

FIBERBRUN - Petorica za sada neidentifikovanih muškaraca napali su u noći između utorka i srede izbeglički dom u Fiberbrunu u Tirolu. Do incidenta je došlo pola sata nakon ponoći kada su petorica muškaraca sa tamnim kapuljačama ispred doma „Birglkopf“, u kome su smeštene sirijske izbeglice, počeli da viču: „Stranci napolje!“ i „Ubićemo vas, svinje!“.

Jedan od muškaraca kod sebe je imao pištolj iz koga je ispalio pet hitaca u vazduh. Vandali su, osim toga vatromete ispaljivali na prozore ovog objekta. Počinioci su uspeli da pobegnu pre dolaska policije, koja za sada nema nikakve tragove.

Jedini dokaz pronađen u blizini mesta napada je vazdušni pištolj. Istraga će pokazati da li je iz tog oružja pucano u toku napada. Jedan od svedoka požalio se na izuzetno sporu reakciju lokalne policije. Portparol pokrajinske policijske direkcije demantovao je ove navode i objasnio da je incident prijavljen tek pola sata nakon što je do njega došlo, a službenici lokalne stanice ispred doma su bili 25 minuta kasnije.

U istragu se uključila i Pokrajinska služba za zaštitu ustavnog poretka. Podsećamo, dom za smeštaj izbeglica „Birglkopf“ je pre nekog vremena ispražnjen, budući da se pokrajinska ministarka za socijalna pitanja, Kristine Baur, plašila da bi njegova odsečenost od ostatka opštine mogla negativno da se odrazi na kvalitet života izbeglica.

Ovaj dom se nalazi u planini, osam kilometara udaljen od centra Fiberbruna kojem, geografski, pripada. Pokrajina Tirol je dom ponovo naselila ovog leta, kako bi se rasteretio izbeglički prihvatni centar u Trajzkirhenu u Donjoj Austriji. U njemu žive pre svega ratne izbeglice iz Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track