UZBUNA: Austrijski vojnici i policajci upozoreni da su moguća meta napada IS!
Foto: Printscreen Oe24.at

Poziv na oprez

UZBUNA: Austrijski vojnici i policajci upozoreni da su moguća meta napada IS!

Austrija -
Ministarstvo odbrane Austrije pozvalo je uniformisana lica da budu posebno obazriva pošto su mogući napadi ekstremističke organizacije "Islamska država“

BEČ - Austrijsko Ministarstvo odbrane i unutrašnjih poslova posle terorističkog napada u Kanadi i SAD, proglasilo je neformalnu "crvenu uzbunu" i pozvalo svoje zaposlene na dodatan oprez i brigu o sopstvenoj bezbednosti.

U dopisu se uniformisana lica, vojnici i policajci pozivaju da budu posebno obazriva i da brinu o sopstvenoj bezbednosti pošto je očigledno da su mogući napadi ekstremističke organizacije "Islamska država“ (IS) na policajce i vojnike, iako, kako se ističe, trenutno ne postoji konkretna pretnja. U pismu se navode i pravila ponašanja u cilju što bolje prevencije mogućih napada.

Iz Austrije je u džihad u Siriju i Irak otišlo, prema podacima Ministarstva unutrašjih poslova, oko 150 boraca. Od tog broja su 120 muškarci, 20 žene i 10 maloletnika, a među njima je 80 azilanata, 5 podnosilaca molbi za dobijanje azila, ali i 65 državljana EU i ilegalaca.

Kada se pogledaju zemlje porekla, čak 80 boraca iz Austrije je čečenskog porekla, 40 su Austrijanci konvertiti, koji su prešli na islam, po pet iz Bosne i Turske, a 20 je ubrojano u „ostale države“, među kojima su, kako je navedeno, Srbi, Avganistanci, ali i Hrvati. Najviše, to jest 100 boraca, u džihad otišlo je iz Beča, zatim 10 iz pokrajine Štajerske, i po pet iz ostalih sedam austrijskih pokrajina.

U Austriju se vratilo više od 40 boraca, a prema ranijim informacijama, pod policijskom prismotrom je čak 100 ljudi od kojih postoji opasnost od terorističkih napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track