Pešić: Smrt Koraća najtužniji dan u mom životu

Uspomene

Pešić: Smrt Koraća najtužniji dan u mom životu

Košarka -
To je bilo kao da mi je umro brat ili neko drugi u porodici", rekao je Pešić, koji je tragičnu vest saznao na televiziji.

Pre 43 godine, na vrhuncu slave, tragično je poginuo jedan od najvećih košarkaša sveta svih vremena Radivoj Korać. Uspomenu na čoveka čije ime sada nosi košarkaški Kup Srbije, a nekada i takmičenje pod okriljem FIBA, evocirao je selektor Nemačke Svetislav Pešić u razgovoru za košarkaški magazin „Five“.

"Dan kada je poginuo Korać bio je najtužniji u mom dosadašnjem životu. To je bilo kao da mi je umro brat ili neko drugi u porodici", rekao je Pešić, koji je tragičnu vest saznao na televiziji.

Korać je ostao upamćen, između ostalog, i po nekoliko stvari sa košarkaškog terena. Slobodna bacanja koja je izvodio šutirajući odozdo ušla su u antologiju, a ostalo je u analima i to što je u dresu OKK Beograda postigao 99 poena protiv Alvika iz Stokholma u meču tadašnjeg Kupa šampiona, a samo sedam dana ranije istoj ekipi u gostima je ubacio 71 poen.

"On je, levom rukom, bio najbolji strelac u istoriji", istakao je trofejni stručnjak.

Pešić se seća kada je prvi put igrao protiv Koraća.

"Borio sam se svom snagom da mu izvučem loptu iz ruku, ali to nije bilo moguće. Morao je da je zadrži u svojim rukama i da je ubaci u koš".

Korać je bio najbolji student Elektrotehničkog fakuleta Univerziteta u Beogradu, uživao je u pozorištu, muzici, a ostalo je upamćeno i to da je doneo prvu ploču, tada još nepoznatih „Bitlsa“, rekavšiu jednoj radio emisiji da će ovi momci ostaviti sve u tišini.

"Mnogo je čitao, bio je vrlo obrazovan. Bio je interesantna ličnost, svi su ga voleli. Bio je veliki uzor svima, ne samo za nas, već i za mlađe generacije i to ne samo u košarci, već i u mnogim drugim oblastima".

Na dan njegove sahrane hiljade ljudi, svih uzrasta, stajali su pored puta, TV je sve prenosio uživo...

"Činilo se da je cela Jugoslavija učestvovala na sahrani. Korać je prvi sportista koje je sahranjen u Aleji velikana. Predsednik Tito je rekao da ga sahrane sa olimpijskom zastavom, jer je bio veći od zemlje koju je predstavljao, i pripadao je celom svetu" podsetio je Pešić.

Radivoj Korać
Radivoj Korać

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track