bogataš

BURNA BIOGRAFIJA DONALDA TRAMPA: Od rijalitija i napuštanja fakulteta do Bele kuće

Planeta -

Donald Džon Tramp rođen je 14. juna 1946. godine u Njujorku kao četvrto dete u porodici Freda i Meri En Tramp, uz još dva brata i dve sestre. Sa očeve strane vodi poreklo iz Nemačke, odakle je njegov deda Fridrih emigrirao u SAD 1885. godine, dok mu je majka imigrant iz Škotske. Donald Tramp je pohađao vojnu akademiju u Kornvolu, nakon čega se upisuje na Fordam Univerzitet u Bronksu, koji napušta nakon 2 godine i prebacuje na poslovnu školu Vorton, Univerzitet Pensilvanija, gde je 1968. diplomirao u oblasti ekonomije. Posvetio se potom porodičnom biznisu i 1974. godine stupio na čelo Tramp Organizacije.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, posao Tramp Organizacije se širio i obuhvatao je izgradnju brojnih luksuznih hotela i stambenih objekata. Međutim, ekonomska kriza devedesetih je uticala na to da se brojne firme i objekti u Trampovom vlasništvu zatvore. Osim kao biznismen, Tramp je takođe bio poznat i po stvaranju sopstvenog rijaliti programa “Šegrt”.

Ima petoro dece – troje iz prvog braka koji je sklopio 1977. sa Ivanom Tramp, jedno dete ima sa bivšom suprugom Marlom i takođe jedno dete iz sadašnjeg braka sa Melanijom Tramp.

Tokom osamdesetih Tramp je više puta u javnosti govorio o potencijalnom kandidovanju za predsednika. Često je menjao svoje političko opredeljenje, a interesantna je činjenica da je u jednom periodu otvoreno podržavao Demokratsku partiju.

Juna 2015. godine objavio je da će se kandidovati na predstojećim američkim izborima, a zvaničnu nominaciju Republikanske partije dobio je u julu 2016. godine. Protivkandidatkinja mu je bila Hilari Klinton koju je Tramp oštro kritikovao.

Tramp je odneo pobedu nad Klintonovom i januara 2017. postao 45. američki predsednik.

Iako je ušao u svojevrsni trgovinski rat sa Kinom, nije uveo SAD ni u jedan novi vojni sukob, za razliku od svojih prethodnika. Najveću podršku Tramp ima među evangelistima i konzervativnijim delovima američkog društva, kao i većine muškog belačkog stanovništva u SAD.

VEČERAS U 22 ČASA NA KURIR TELEVIZIJI SPECIJALNA EMISIJA „AMERIKA BIRA“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track