DŽIHADISTI PIROVALI U BEČU! 5 MRTVIH u krvavom napadu terorista! Islamska država preuzela odgovornost!
Foto: EPA

Teroristi poručili: SPREMITE SE, TEK JE POČELO!

DŽIHADISTI PIROVALI U BEČU! 5 MRTVIH u krvavom napadu terorista! Islamska država preuzela odgovornost!

Austrija -

* Policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu

* 5 ljudi ubijeno, više od 17 povređeno

* Potvrđeno da je najmanje jedan napadač ubijen

* Ubijeni terorista je Kujtim Fejzulai (20), rođen u Austriji, poreklom Albanac iz Severne Makedonije

*Napad se dogodio na šest lokacija u blizini sinagoge

* Još jedan osumnjičeni uhapšen u Lincu

U Beču se, nakon sinoćnjeg terorističkog napada jutros život oprezno vraća u normalu, ali među građanima vlada strah.

NAJNOVIJE INFORMACIJE NA KURIRU

Redakciji Kurira javili su se i Srbi koji su trenutno u Beču, a koje su najnovije informacije koje su nam otkrili, pogledajte OVDE.

ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD

Islamska država je peruzela odgovornost za napade u Beču, saopštila je ova teroristička organizacija putem Telegrama, prenosi Rojters.

U ŠVAJCARSKOJ UHAPŠENO DVOJE POVEZANIH SA NAPADOM

U Švajcarskoj su u Vinterthuru uhapšene dve osobe u vezi sa terorističkim napadom u Beču. On je 18-godišnjak i 24-godišnjak. Još nije poznato kakve su veze imali sa napadačima.

ZASTAVE U BRISELU NA POLA KOPLJA

Zastave EU ispred sediŠta Evropske komisije u Briselu spuŠtene su na pola koplja u znak solidarnosti sa Francuskom i Austrijom.

NEMA POVREĐENIH SRPSKIH DRŽAVLJANA

Među poginulima i povređenima u terorističkom napadu u Beču za sada nema državljana Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova, a ta je informacija dobijena od nadležnih organa Austrije.

"Ambasada Srbije u Beču nastavlja da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima u okviru svojih nadležnosti", navedeno je u saopštenju.

foto: Profimedia/Joe Klamar/AFP

UHAPŠENA 2 MUŠKARCA IZ SEVERNE MAKEDONIJE

Pored Kujtima Fejzulaija, još dva državljana Severne Makedonije uhapšena zbog sumnje da su učestvovala u napadu u Beču.

Radi se o A.G. (rođen u St. Poltenu, Austrija) i U.A. (rođen u Beču). Više o tome OVDE.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

POVREĐENA DEVOJKA IZ ZENICE

Među povređenima u terorističkom napadu u Beču nalazi se i devojka Belma Musić (29) poreklom iz Zenice. Ona je na studijama u Beču.

Ambasador BiH u Beču Kemal Kozarić, rekao je da je lakše povređena i da se nalazi na kućnom lečenju.

NEMA DRUGOG NAPADAČA?

Ministar policije Austrije Karl Nehamer rekao je da nema naznaka da je bilo drugog napadača u slučaju terorističkog napada u Beču, kao i da je privremeno uhapšeno 14 ljudi.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

UHAPŠEN JOŠ JEDAN OSUMNJIČENI U LINCU

Osumnjičeni za umešanost u teroristički napad u Beču uhapšen je u Lincu.

Radi se o islamisti koji je odranije poznat vlastima.

OGLASIO SE ADVOKAT UBIJENOG: Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser

Austrijski advokat Nikolaus Rast koji je u ranijem suđenju branio ubijenog teroristu Kujtima Fejzulaija kaže da je on odrastao u potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima.

Detaljnije o ovome pročitajte OVDE.

POTVRĐEN IDENTITET TERORISTE

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio danas da je napadač koji je u ponedeljak izvršio teroristički napad u centru Beča poreklom iz Severne Makedonije.

Kako prenose mediji, radi se o Kujtimu Fejzulaiju (20), mladiću makedonskog porekla rođenom u Beču.

Više o tome OVDE.

foto: Privatna Arhiva

BEČ POSTAO GRAD DUHOVA: Ulice posle napada puste, vide se samo specijalci!

Dan posle terorističkog napada u centru Beča, ulice su uglavnom prazne, a građani su u velikom broju ostali kod kuće.

Na ulicama se može videti tek po koji prolaznik, ali zato specijalci sa dugim cevima patroliraju gradom.

1 / 4 Foto: Profimedia

PREMINUO MLADIĆ

Broj umrlih popeo se na 5, pošto je još jedan muškarac (21) podlegao povredama.

Kurc zahvalio Vučiću na podršci

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je danas zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na rečima solidarnosti i podrške, povodom terorističkog napada u Beču u ponedeljak uveče.

foto: Printscreen/Tviter

- Mnogo vam hvala na lepim rečima solidarnosti i podrške! To nam mnogo znači u ovim teškim vremenima. Austriju neće zastrašiti takvi stravični teroristički akti. Zajedno ćemo braniti svoja otvorena društva i demokratske vrednosti - poručio je Kurc na Tviteru, u odgovor na tvit saučešća predsednika Srbije.

U bečkim bolnicama sedam osoba u teškom stanju

Ukupno sedam osoba koje su povređene u sinoćnjom terorističkom napadu u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe i napadač, nalazi se u kritičnom stanju, opasnom po život, potvrdilo je Udruženje bečkih bolnica.

U bečke bolnice doveženo je 17 osoba koja su povređene u napadu, od kojih je većina imala rane od metka, ali neki i povrede od noža, rekla je jedna portparolka Udruženje agenciji APA.

Deset osoba ima srednje do lakše povrede, i oni još nisu pušteni iz bolnice jer se nalaze i pod šokom.

OVO JE TERORISTA IZ BEČA

Pre nego što je došlo do terorističkog napada u Beču, u kojem je ubijeno troje ljudi, na Instagramu se pojavila slika džihadiste sa vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki terorista.

Austrijska policija još proverava identitet ubijenog teroriste, a nemački Bild javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi osobi čija je slika objavljena na Instagramu.

foto: Printcreen Twitter

Kurc: Ovo je napad na sve nas

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je danas da se ne sme dozvoliti da se ostvari cilj terorista, a to je stvaranje razdora u društvu.

foto: EPA / Florian Wieser

- Često smo mislili da je Austrija ostrvo spokojnih, a nasilje i terorizam smo poznavali samo iz vesti iz inostranstva. Tužna je istina da živimo u bezbednoj zemlji, ali u nebezbednom svetu - kazao je Kurc.

Hramovi SPC u Beču privremeno zatvoreni

Hramovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beču jutros su, zbog terorističkog napada koji se dogodio u centru glavnog grada Austrije, iz bezbednosnih razloga ostali zatvoreni, saopštio je hram Vaskrsenja Hristovog.

ALBANAC IZ S. MAKEDONIJE POBIO AUSTRIJANCE!

Dok austrijske vlaste ćute o identitetu ubijenog napadača koji je sinoć izvršio teroristički napad u Beču, glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.

"On se zove Kurtin S, rođen je 2000. godine u Beču", napisao je ovaj poznati austrijski istraživački novinar na Tviteru.

Beograd večeras u bojama Austrije

Beograd će večeras biti u bojama Austrije, u znak solidarnosti sa tom zemljom nakon terorističkog napada u Beču. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, kao grad pobratimljen sa Bečom, oseća posebnu odgovornost da u ovom teškom trenutku za glavni grad Austrije pokaže solidarnost. Zbog toga će večeras Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, fontana na Slaviji i Dom Narodne skupštine biti u bojama Austrije.

Trodnevna žalost u Austriji

Austrija je proglasila trodnevnu žalost zbog terorističkog napada koji se sinoć dogodio u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, a najmanje 17 povređeno. Odluku o trodnevnoj žalosti donela je jutros austrijska vlada na vanrednoj sednici. Jutros su na svim državnim institucijama sve zastave spuštene na pola koplja, i u tom položaju, prema odluci vlade, ostaju do petka. Pored toga, danas će u podne biti održan minut ćutanja za sve žrtve. I u školama, na početku nastave, sutra će, prema odluci vlade, biti održano sećanje na žrtve napada.

foto: Privatna Arhiva

PUTIN: Ovo je okrutan i ciničan zločin

Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je danas napade u Beču i istakao da je spreman da pojača saradnju sa Austrijom i drugim zemljama u borbi protiv terorizma.

U telegramu koji je poslao austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, Putin je napad nazvao "okrutnim i ciničnim zločinom", prenosi Tas s.

foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

Jezive pretnje terorista i uzrok napada

Nakon terorističkog napada u centru Beča, na američkom sajtu specijalizovanom za nadgledanje islamističkih sajtova "SITE" pojavila se objava jednog džihadiste koji tvrdi da su napadi izvršeni zbog učešća Austrije u koaliciji koju predvodi SAD.

Napadi su izvršeni na 6 lokacija, a za sada je potvrđeno troje mrtvih, uključujući i jednog teroristu, mada pojedini mediji prenose da ima najmanje 7 žrtava.

Na zvaničnom Tviter nalogu bečke policije već u prvim minutima pojavila su se i pretnje.

"Kunem se Alahom, ovo je tek početak", napisao je izvesni Abdilmuntakim al Iraki.

"Uz Alahovu volju, ova bitka se neće završiti u Iraku ili Siriji. Pobedićemo. Pripremite se, jer je borba tek počela", naveo je, a nalog hyurtay je ubrzo suspendovan.

Pogledajte kako uspaničeni narod beži da spase živu glavu:

MMA borci spasili policajca

Dvojica mladića turskog porekla Redžep Taip i Mikail Ozen, obojica MMA borci, spasili su povređenog policajca tokom terorističkog napada. Kažu da je jedan od njih upucan.

Merkel: Nemačka uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizm

Nemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je terorističkim napadima u Beču i ističe da je Nemačka čvrsto uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizma.

"U ovim užasnim satima, kada je Beč postao meta terorističkog nasilja, moje misli su uz građane i snage bezbednosti koje se suočavaju sa opasnostima", poručila je Merkel u saospstenju koji je na Tviteru objavio njen portparol.

Ona je istakla da Nemci izražavaju solidarnost sa svojim austrijskim prijateljima, prenosi Rojters. "Borba protiv islamskog terorizma je naša zajednička borba", poručila je nemačka kancelarka.

Policajac koji je povređen tokom terorističkog napada u centru Beča je van životne opasnosti.

Ovaj 28-ogodišnji čuvar reda, koji je stacioniran u policijskoj stanici u centru grada, došao je u kontakt sa teroristom kada je silazio iz ulice u kojoj se nalazi sinagoga u pravcu trga Švedenplac.

Policija trenutno istražuje okruženje ubijenog teroriste, koji je, prema ministru unutrašnjih poslova Karlu Nehameru, simpatizer Islamske države.

Prema izjavama brojnih građana u 11.bečkom okrugu (Simering) tokom noći se čula detonacija, a to bi moglo biti nasilan ulazak u stan napadača.

Naime, policija je saopštila da su vrata stana razvaljena eksplozivom, ali nije se preciziralo u kom kraju Beča se nalazi.

Predsednica EU uputila saučešće

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je "šokirana i tužna zbog brutalnog napada" koji se dogodio u Beču.

"Evropa stoji u punoj solidarnosti sa Austrijom. Zajedno samo jači od mržnje i terora", napisala je fon der Lajen na svom Tviteru. Ona je uputila saučešće familijama žrtava i austrijskom narodu.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare potvrđeno je da su napad izveli simpatizeri Islamske države.

Crni bilans: 15 povređenih, 4 mrtvih

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem terorističkom napadu u Beču povećao se jutros na četiri.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Teroristički napad tako je koštao života dve žene i dva muškarca.

Policija je ubila i jednog napadača, za kojeg se tvrdi da je simpatizer Islamske države.

Pogledajte kako policija hapsi jednog od terorista:

Portparol policije Harald Seres rekao je da policija polazi od toga da je bilo maksimalno četiri napadača, ali ukazuje da je istraga u toku.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao da nije poznato da li je napadač bio sam ili je imao saučesnike.

Kako je rekao, analiziraju se pristigli video materijali, kao i izjave svedoka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja