PANIKA U BERLINU Nemački privrednici: Ukinite sankcije Rusiji ili propadamo

Industrija Nemačke u velikim gubicima

PANIKA U BERLINU Nemački privrednici: Ukinite sankcije Rusiji ili propadamo

Planeta -
Pad u najvećoj ekonomiji Evropske unije dovešće do brzog industrijskog kraha u celoj evrozoni, tvrdi ekonomski analitičar Mihael Mros

BERLIN - Sankcije Rusiji su neophodne i neće skoro biti ublažene, zvaničan je stav nemačke vlade. Ipak, mnogi u toj vladi, ali i političari „velike koalicije“ demohrišćana i socijaldemokrata, govore samo o tome kako se mogu okončati sankcije prema RF - jer nemačka privreda zbog njih samo gubi, pišu nemački mediji.Merkelova je u uskom krugu već nagovestila da bi se, srednjoročno gledano, odnosi s Moskvom ponovo mogli normalizovati i da bi uslovi za to, između ostalog, mogli biti - stopiranje dalje destabilizacije istočne Ukrajine i pregovori o budućem statusu Krima, piše Bild.- Kritičari moraju prestati da kritikuju Putina i pokazati više spremnosti za obnovu ekonomskih veza Rusije i Nemačke. Ako se kriza ne završi uskoro, poverenje između partnera će nestati - rekao je Ekhard Kordes, šef Komiteta za istočnu Evropu Federacije nemačke industrije (BDI) i čelnik kompanije „Dajmler AG“, za Blumberg.Bez poverenjaOn kaže da je zbog zahteva SAD da Merkelova ima čvrst stav prema Rusiji najveća ekonomija Evrope na ivici recesije.- Pad izvoza u Rusiju pogoršavaće se do kraja godine, a samo u avgustu je pao 17 odsto. Skeptičan sam prema ovakvim ekonomskim sankcijama jer su u globalnoj ekonomiji veze jake, ali uvek postoji neko ko može da vam zauzme mesto i iskoristi situaciju - rekao je Kordes, čija organizacija predstavlja više od 200 nemačkih kompanija.Zbog svega toga, dodaje on, potrebno je rešenje koje neće iznervirati Rusiju.Opasnost za EU- Ekonomija EU nije funkcionisala dobro, bila je krhka, ali sankcije Moskvi samo su je pogoršale, posebno jer je nemački izvoz drastično pao, tj. nalazi se u kolapsu. I samo će biti gore - kaže nemački ekonomski analitičar Mihael Mros za Raša tudej.On kaže da je kolaps nemačke privrede opasan za celu evrozonu.- Pad će povući sve zemlje EU nadole, pogotovo što već imamo probleme u Italiji, Španiji, Grčkoj i Francuskoj. Ako Nemačkoj bude gore, tim zemljama biće još gore i teže - kaže Mros.

Lijam HaliganZAPAD GUBI HLADNI RATBritanski novinar i ekonomista Lijam Haligan kaže da će se Zapad predati u novom hladnom ratu s Rusijom.- Ekonomski gledano, Putin drži Evropu u šaci. Sankcije protiv Rusije nanose velike gubitke ekonomijama Nemačke i Francuske, dolazi zima, a Putin uvek može da igra na kartu gasa i da zapreti celoj Evropi - napisao je on u tekstu za Spektator.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track