PENTAGON POTVRDIO: Poginula dva američka vojnika od početka borbi protiv IS
Foto: AP

Ofanziva islamista

PENTAGON POTVRDIO: Poginula dva američka vojnika od početka borbi protiv IS

Planeta -
Reč je o marincu iz Kalifornije starom 19 godina koji je poginuo u Bagdadu, ali ne u borbama već u incidentu čiji detalji nisu saopšteni, navodi se u saopštenju

NJUJORK - Od početka operacija protiv grupe Islamska država u Iraku su do sada poginula dva američka vojnika, saopštio je Pentagon.

Nešto ranije je saopšteno da je poginuli marinac iz Kalifornije, Lens Šon Nil (19), prvi američki vojnik stradao u Iraku otkako su započele operacije protiv IS.

Kako je preneo AP, početkom oktobra američka Mornarica je saopštila da se marinac koji se katapultirao iz aviona MV22 iznad Persijskog zaliva vodi kao nestao u akciji.

Marinac koji je poginuo juče u Bagdadu nije stradao u borbama već u incidentu čiji detalji nisu saopšteni, navodi se u saopštenju, prenela je agencija Ansa.

Predsednik SAD Barak Obama 2011. povukao je poslednje trupe iz te zemlje i tako formalno okončao eru rata koju je započeo predsednik Džordž Buš 2003.

U tom ratu je život izgubilo više od 4.000 vojnika iz SAD, podseća Ansa.

Ofanziva ekstremista IS, koji su u junu zauzeli velike delove severnog i zapadnog Iraka i susedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Vazdušni udari koalicionih snaga predvođenih SAD počeli su u avgustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje da potisnu džihadiste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track