REKE IZBEGLICA: Turska zatvorila pojedine granične prelaze sa Sirijom
Foto: AP

Nemaju više kud

REKE IZBEGLICA: Turska zatvorila pojedine granične prelaze sa Sirijom

Planeta -
Turska je već primila više od 847.000 izbeglica od početka pobune protiv sirijskog predsednika, a od petka je još 70.000 Sirijaca pobeglo pred ISIS

ANKARA - Turska je zatvorila pojedine granične prelaze sa Sirijom pošto je više od 70.000 kurdskih izbeglica ušlo u Tursku od petka.

Većina izbeglica je iz sirijskog grada Ajn el Arab, iz kojeg stanovništvo beži zbog straha da će džihadisti Islamske države u Iraku i Siriji (ISIS) izvršiti masakr, preneo je BBC. Džihadisti su se približili tom pretežno kurdskom gradu, pošto su prethodnih dana zauzeli na desetine sela u području oko Ajn el Araba.

U nedelju su izbile demonstracije solidarnosti Kurda sa turske strane granice. Pojedini demonstranti bacali su kamenice na turske bezbednosne snage, a izveštaja o povređenima, zasad, nema.

Turska je primila više od 847.000 izbeglica od početka pobune protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada pre tri godine.

Novopridošle kurdske izbeglice smeštene su u prenatrpane škole, a Turska nastoji da se izbori sa problemom ogromnog priliva izbeglica.SAD od avgusta sprovode vazdušne udare na položaje ekstremista u Iraku, a američki predsednik Barak Obama najavio je vazdušne napade na džihadiste u Siriji.

Međutim, vazdušni napadi na Islamsku državu u Siriji znatno su komplikovaniji, delimično zbog postojanja sirijskog jakog protiv-vazdušnog sistema odbrane kao i zbog činjenica da sirijski predsednik Bašar el Asad nije odobrio inostrane vazdušne udare, naveo je BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track