ENGLEZI PONOVO ŽESTOKO UDARILI PO MATIĆU As Junajteda odbija da nosi "cvet maka" zbog BOMBARDOVANJA Srbije! (FOTO)
Foto: Profimedia

SKANDAL NA OSTRVU

ENGLEZI PONOVO ŽESTOKO UDARILI PO MATIĆU As Junajteda odbija da nosi "cvet maka" zbog BOMBARDOVANJA Srbije! (FOTO)

Fudbal -

Bivši srpski reprezentativac i fudbaler Mančester junajteda Nemanja Matić ponovo se nalazi na meti kritika jer je odbio da na dresu nosi "poppy" (cvet maka).

Reč je o simbolu koji se nosi u Velikoj Britaniji tokom "Nedelje sećanja" u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata. Nošenjem cveta odaje se počast i svim britanskim vojnicima koji su stradali u Drugom svetskom ratu, ratu u Koreji, Foklendskim Ostrvama, ali i pripadnicima NATO snaga u Persijskom zalivu, na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Iraku, Avganistanu...

Nemanja ne želi da oda počast ljudima koji su bombardovali njegovu zemlju i od 2018. godine, kada je saznao šta on zapravo predstavlja, odbija da nosi ovaj simbol na svom dresu.

"U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima. Ipak, za mene je je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno", rekao je Nemanja 2018. godine.

Matić je u nedelju ušao u igru na meču protiv Arsenala i za razliku od svojih kolega na dresu nije imao pomenuti simbol. Zbog toga se ponovo našao na udaru navijača iz Engleske, kojima ovaj detalj nije promakao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track