LEPA VEST ZA SMEDEREVCE: Partner za Železaru, najjače što je vlada mogla da uradi
Foto: Tanjug

Nestrpljivo čekaju tender

LEPA VEST ZA SMEDEREVCE: Partner za Železaru, najjače što je vlada mogla da uradi

InfoBiz -
Od Železare zavisi skoro celo Smederevo, jer kada Železara kasni sa platom, ceo grad stane, kasne plate i to se svuda oseti, kaže gradonačelnica Jasna Avramović

SMEDEREVO - Građani Smedereva i zaposleni u Železari Smederevo nestrpljivo čekaju strateškog partnera za srpsku čeličanu, od koje će cela Srbija imati puto koristi, i hvale aktivnosti premijera Aleksandra Vučića jer pokušava da pomogne tom gradu u kome čak 20.000 ljudi zavisi od te fabrike.

"Lepa vest za sve Smederevce i oko 5.000 zaposlenih u Železari - da je premijer pri kraju razgovora o dovođenju stateškog partnera i rešavanja problema Železare", izjavila je Tanjugu gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović povodom odluke američke kompanije Esmark da se prijavi na tender za privatizaciju Železare.Avramovićeva je kazala da je Vučić u prethodnih godinu dana bio veoma angažovan kako bi našao partnera za Železaru i dodala da pozitivno rešenje očekuje krajem godine.

"Od Železare zavisi skoro celo Smederevo, jer kada Železara kasni sa platom, ceo grad stane, kasne plate i to se svuda oseti", rekla je ona i dodala da je ta fabrika strateški bitna za taj grad, ali i celu Srbiju.Predstavnici sindikata Železare su, takođe, veoma zadovoljni poslednjim dešavanjima oko pronalaska partnera za tu fabriku. Oni su rekli da nestrpljivo čekaju razgovor sa Vučićem.Predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić je rekao da je odluka Esmarka dočekana kao "dobra i lepa vest koja ohrabruje".

"Nedavnom posetom premijera Železari prihvatili smo kao prekretnicu", kazao je Prelić dodajući da su do tada slušali u javnosti razne negativne komentare o čeličani.Radnici, kaže, očekuju od novog partnera da što pre bude pokrenuta proizvodnja u punom kapacitetu kako bi radnici bili stalno uposleni, te da će radnici dati očekivane rezultate."Železara ne posluje kao nekada i to nam teško pada. Mi smo najmanje želeli da budemo na teretu države", naglasio je Prelić.

Prema njegovim rečima, u Železari sada radi jedna visoka peć smanjenim kapacitetom, sa proizvodnjom od 50 do 60 hiljada tona mesečno, a maksimalni projektovani kapacitet iznosi 2,2 miliona tona godišnje.On je rekao da je prošlosti Železara proizvodila i 1,7 miliona tona godišnje i pokazala da može da radi profitabilno.Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić je rekao da pronalazak strateškog partnera ili novog vlasnika za Železaru Smederevo nešto "najjače" što je vlada mogla da uradi za taj grad i srpsku čeličanu, jer će to pokrenuti celu industriju, a naročito metalsku.

Očekujemo od novog partnera da se ponaša kao i prethodni (američki Ju-es stil) odnosno da zaposleni imaju odgovarajuća zaštitna sredstva, procedure i obuke, ali i da budu adekvatno plaćeni za svoj rad, kazao je Gujaničić ističući da Smederevci nisu ništa lošiji od evropskih i američkih radnika.Radnik Železare Novica Ristić, koji ima 39 godina radnog staža u toj fabrici, ističe da je dovođenje partnera veoma važno za budućnost smederevske železare i zapošljavanje mladih radnika.Očekuje, kaže, da strateški partner oživi privredu.

"Daj Bože da bude tako i da dođe stateški parnter", kaže Radomir Dokmanović koji je 1991. godine izgubio posao kao tehnološki višak, ali ima sestrića koji radi u Železari. Zato je, smatra, mnogo važno za Smederevo da se reši to pitanje.

Inženjer Nebojša Dimitrijević je, takođe, rekao da je veoma važno za oživljavanje srpske privrede da Železara dobije partnera i konstatovao da je to za vreme Tita bila sjajna fabrika u kojoj se kvalitetno radilo i dobro zarađivalo i da nije tačno ono što se sada priča da je ona loše poslovala.

"Svaka država treba da ima tešku industriju i po meni mora da ima proizvodnju čelika zbog potreba vojne industrije, koja mora da bude jako ako hoćemo da imamo pravu državu", naglasio je Dimitrijević i dodao da Železara nikada ne može da bude "strateški promašaj", kao što neki sada govore.Penzioner Radomir Milovanović, bivši radnik Železare, kaže da je ta fabrika i pre dvadesetak godina, imala problema sa nabavkom sirovina i plasmanom, kao i da je tada u njoj radilo više od 10.000 radnika.

Uprkos tome, to je bila fabrika za primer u bivšoj Jugolsaviji, rekao je Milovanović navodeći da nema govora o tome da je to bila promašena investicija pošto nemamo sirovinu za Železaru.Kako je rekao, na primer železare u Danskoj, Belgiji i Japanu, takođe, nemaju rudnike za potrebne sirovine i opet veoma profitabilno posluju.Milovanović kaže da u Železari nikada nisu izgrađeni svi kapaciteti i da bi najpre trebalo uložiti u pogon za galvanizaciju lima.

On kaže da su radnici nekada Železaru zvali "letnja fabrika" zbog nezgrađenosti pratećih objekata, zbog čega zimi ima puno problema u njenom funkcionisanju i da bi novi strateški partner trebalo da reši taj problem.Ipak, smatra, da to ne umanjuje cenu Železare koja, kako se procenjuje, vredi celih pet milijardi dolara.Država sada sa oko 10 miliona dolara mesečno pomaže proizvodnju u Železari Smederevo.Smederevska železara Sartid je prodata 2003. godine Ju-es stilu za 23 miliona dolara i do 2012. je bila veliki izvoznik naše zemlje, zatim je Vlada Srbije u januaru 2012. otkupila Železaru simoboličan jedan dolar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track