POTVRDILI VUČIĆEVE REČI: Kompanija Esmark želi da preuzme Železaru Smederevo!
Foto: Tanjug

Dobre vesti

POTVRDILI VUČIĆEVE REČI: Kompanija Esmark želi da preuzme Železaru Smederevo!

InfoBiz -
Veoma smo zahvalni premijeru i svim predstavnicima srpske vlade na njihovoj saradnji, a premijera Vučića smo obavestili da je Esmark nameran da se javi na tender i da će dati svoju ponudu", rekao je Bušar

LONDON - Kompanija "Esmark" potvrdila je večeras u saopštenju da je zainteresovana za preuzimanje "Železare" Smederevo i da će se prijaviti na tender.

Predsednik kompanije "Esmark" Džim Bušar, koji je danas u Londonu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao je da su imali "izuzetno produktivne i korisne razgovore, a premijer Vučić nas je obavestio o namerama srpske vlade da kroz nekoliko dana raspiše javni tender za "Železaru".

"Veoma smo zahvalni premijeru i svim predstavnicima srpske vlade na njihovoj saradnji, a premijera Vučića smo obavestili da je Esmark nameran da se javi na tender i da će dati svoju ponudu", rekao je Bušar.

On je saopštio i da je kompanija Esmark sačinila menadžment tim koji će biti spreman ukoliko se usvoji njihova ponuda na tenderu.

U saopštenju se navodi da upravljački tim ima veliko iskustvo na poslovima po Evropi i da je prethodno, između ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U.S. Stil iz Košica.

"Esmark" navodi da je privatna porodična kompanija i da je tokom godina razgranala posao u nekoliko grana mada ima jake korene u industriji čelika. Tako, kompanija se sada skoncentrisala u nekoliko ključnih industrijskih oblasti, eksploraciju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologije, itd.

Premijer Vučić posle razgovora u Londonu sa predsednikom kompanije "Esmark" Džimom Bušarom rekao je da je dogovor o "Železari" Smederevo veoma blizu.

Javni poziv će biti objavljen za sedam-osam dana, a tender za 35 do 40 dana, rekao je Vučić.

"Mislim da smo imali veoma, kao što je "Esmark" rekao u saopštenju, plodotvorne razgovore i mislim da radnici "Železare" imaju razloga za zadovoljstvo", rekao je Vučić.

Prema njegovoj oceni, razgovor sa Džimom Bušarom je za Srbiju najvažniji sastanak, iako je u Londonu razgovarao i sa Tonijem Blerom, Vilijamom Hejgom, Filipom Hamondom, Borisom Džonsonom.

Premijer Srbije je naglasio da će po povratku u Beograd vest preneti predstavnicima sindikata.

Vučić je naveo da "Železara" danas proizvodi 380.000 tona čelika, a proizvodiće 2,2 miliona tona. U novcu, istakao je on, to je 320 miliona, a biće 1,4 milijardi.

Vest o "Železari" dobra je i za radnike u Smederevu, ali i za celu Srbiju, naglasio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track