UDAR NA DŽEP: Gas od danas skuplji za 3,6 odsto
Foto: Rojters

Porastao kurs dolara

UDAR NA DŽEP: Gas od danas skuplji za 3,6 odsto

InfoBiz -
Nova prosečena cena gasa iznosiće za sve kupce 45 dinara a za sva domaćinstva 49 dinara po metru kubnom bez PDV

BEOGRAD - Gas u Srbiji od danas je skuplji u proseku za 3,6 odsto, dok će za domaćinstva poskupeti 3,3 odsto od 15. novembra.

Nova prosečena cena gasa iznosiće za sve kupce 45 dinara a za sva domaćinstva 49 dinara po metru kubnom (bez PDV-a), saopštila je ranije Agencija za energetiku.

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača, koje će se primenjivati najranije od 15. novembra za domaćinstva, a od 1. novembra za ostale kupce.

Do promene cena gasa došlo je zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni gas, a koji je za poslednjih 15 dana septembra iznosio 92,4 dinara. To je za 4,3 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena. U pozadini ovih promena je rast kursa dolara u odnosu na evro, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku. U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno njih 249.000, ima priključak na gas.

Regulisana cena gasa se, inače, menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara.

Cena po kojoj se gas uvozi iz Rusije, menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track