SVE ŠTO JE IMAO DAO JE NARODU: Ovo je JEDINI IMETAK velikog pastira - knjige i probušene cipele u koje je umetao karton
Foto: EPA/Boris Pejović

Risto Ćirov, biće srpski pop

SVE ŠTO JE IMAO DAO JE NARODU: Ovo je JEDINI IMETAK velikog pastira - knjige i probušene cipele u koje je umetao karton

Društvo -

Jedan od najmoćnijih ljudi Srpske pravoslavne crkve mitropolit Amfilohije preminuo je od posledica korona virusa, a danas će biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

A ko je bio vladika Amfilohije, najbolje govore njegova dela.

A mogao je mitropolit Amfilohije biti šta god je poželio, a on je nekada davno još na Svetoj Gori kazao, "Risto Ćirov, biće srpski pop", a bio je svetionik, i sidro, i jedra i pramac, bio je Crnoj Gori svanuće nakon komunističkog bezbozničkog mraka, bio je spasenje i ostaće nada. "Ne plačemo mi danas za njim, no za nama bez njega"

Ovozemaljsko čudo i život Rista Radovića počeo je na Božić 1938. godine u selu Bare Radovića u Donjoj Morači, gdje je rođen kao peto od petnaestoro djece Ćira i Milene Radović. Prva znanja stečena u manastiru Morača, u teško posleratno ateističko vreme, širio je u Beogradu, a kasnije i u Parizu, Bernu, Rimu, Atini… Veliki uticaj na njega ostavio je veliki bogoslov Sveti Justin Ćelijski, ali i svetogorski otac Pajsije.

Mitropolit Amfilohije od ličnog ovozemaljskog bogatstva posedovao: biblioteku sa nekoliko hiljada knjiga, koju je zaveštao manastiru Stanjevići, i preko 40 knjiga i studija čiji je autor, odežde i panagije koje je kupio ili dobio na poklon i par starih cipela sa probušenim đonovima, u koje je umetao karton da mu ne bude hladno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track