BIZARNO! SKANDALOZAN TEKST NEMAČKOG BILDA O AMFILOHIJU: Serija SRAMNIH izjava i podataka upakovani u senzacionalističkom maniru
Foto: Marina Lopičić, Printscreen

Na kraju je istaknuto ono što im verovatno najviše smeta

BIZARNO! SKANDALOZAN TEKST NEMAČKOG BILDA O AMFILOHIJU: Serija SRAMNIH izjava i podataka upakovani u senzacionalističkom maniru

Društvo -

Mitropolit Amfilohije je sahranjen u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja. Njegova smrt je duboko pogodila pravoslavne vernike širom sveta, a pogotovo u rodnoj Crnoj Gori, što smo i mogli da vidimo tokom sahrane - more ljudi koje se oprašta od svog pastira.

Ipak, mnogi su se istakli i u seirenju nad mrtvim mitropolitom, a verovatno najbizarniji primer toga je vest o smrti Amfilohija koju je objavio nemački tabloid "Bild".

"Homofobični vođa crkve umro od korone"

foto: Printscreen/Bild

Ispod ovakvog naslova naređana je serija podataka i izjava koje su potpuno izvučene iz konteksta, a zatim upakovane u krajnje senzacionalističkom maniru.

Tako u uvodu novinar "Bilda" piše da se mitropolit ogorčeno borio protiv vlade Crne Gore zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

- On je u tome video pokušaj eksproprijacije svoje "proruske" crkve sa ciljem stvaranja zasebne crnogorske crkve - piše u tekstu, u kome se u kolonijalističkom maniru vidi težnja za mešanjem u kompleksna pitanja jednog regiona. Pitanja koja ih se ne tiču i koja verovatno nikada neće razumeti.

- Srpski pravoslavni mitropolit crnogorsko-primorske Amfilohije je preminuo u petak u 82. godini života. Bio je zaražen virusom korona i podlegao je upali pluća - piše dalje "Bild", iako je mitropolit bio negativan na kovid testu pre nego što je preminuo.

foto: Tanjug Printscreen

"Činjenica" da je umro "od korone" je takođe istaknuta i u naslovu

Dalje možemo čitati kako su "učesnici litija mesecima zanemarivali zabrane okupljanja zbog pandemije korona virusa", što je dodatno mobilisalo opoziciju koja je pobedila na izborima u avgustu.

- Mitropolit i njegove pristalice su uglavnom ignorisali mere zabrane okupljanja. On sam je retko viđen sa maskom na licu - piše "Bild".

Sada dolazimo do poente teksta i udarne reči njihovog naslova - homofobije počivšeg mitropolita.

Tako su nas podsetili na evrovizijsku pobedu austrijskog transvestita Končite Vurst, što je mitropolit nazvao primerom zalutalog puta kojim se kreće društvo.

- Moramo razmisliti da li je ovaj put ispravan, i da li je ono što se događa normalno i deo ljudske prirode - zapitao je tada mitropolit, što je u redakciji "Bilda" nazvano "ludim objašnjenjem".

U paradi predrasuda su se našli i neizostavni haški "zločinci", poput Radovana Karadžića, kog je mitropolit Amfilohije "veličao iako je osuđen na doživotnu robiju".

Na kraju je istaknuto ono što im verovatno najviše smeta - da je Amfilohije čvrsto zastupao proruske stavove, ne objašnjavajući šta su tačno opasni "proruski" stavovi. To novinara "Bilda" nije sprečilo da više puta upravo tu izlizanu mantru provlači kroz tekst.

Kao u lošem američkom akcionom filmu, tu su izmešani zaostala pravoslavna crkva, Rusi, haški osuđenici i navodni ratni zločinci, homofobija i smrtonosni virus. Fale još samo zombiji da bi iskrivljena zapadna slika o našem regionu bila potpuna.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja