DIREKTORKA BATUTA OTKRILA: Više od 50 odsto građana OVO navodi kao PRVI ZNAK infekcije koronom
Foto: Printscreen TV Pink

Maska može prekinuti širenje virusa

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA: Više od 50 odsto građana OVO navodi kao PRVI ZNAK infekcije koronom

Društvo -

Direktorka Instuituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović kaže da svakodbnevni porast broj potvrđenih kovid pacijenata ukazuje da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nestabilna i da se može očekivati porast broja inficiranih.

"Trenutno jedini način da se taj porast broja inficiranih zaustavi je nošenje maski, izbegavanje okupljanja i primena drugih mera", rekla je Jovanović.

Ona je naglasila da je osim lečenja zaraženih pacijenata, važno da se deluje preventivno i da se prekine dalje širenje virusa.

foto: Printscreen TV Pink

Napominje da je bitno da ukoliko neko ima povišenu temperaturu, ostane kod kuće, izoluje se, prati stanje i ukoliko dođe do pogoršanja pomoć potraži u najbližoj kovid ambulanti.

"Sa povećanjem broja zaraženih pacijenata, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedan broj pacijenata je u teškom stanju, a raste i broj preminulih", navela je ona za TV Pink.

Retko, ali se dešava, da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje da nije zaraženo. Jovanović objašnjava da zaražavanje ima veze sa imunitetom svake osobe, a da će nauka u budućnosti dati odgovor da li postoje genetske predispozicije za dobijanje virusa.

Više od 50 odsto građana sa sumnjom na kovid, koji dođu u Institut Batut na PCR testiranje, kao prvi znak infekcije kažu da su izgubili čulo ukusa i mirisa.

"Pacijenti treba da znaju da dugo traje oporavak i pojedini ukusi i mirisi se duže čekaju na regeneraciju. To je neprijatno za pacijente, stvara dodatnu nervozu", pojašnjava ona.

Jovanović je apelovala na građane da nose masku u zatvorenom prostoru, da se maska nosi pravilno- pokrivanjem usta i nosa, ali i da se redovno provetrava zatvoren prostor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track