OSTAV: Vojska Srbije traži pravo na štrajk!
Foto: Zoran Šaponjić

probudio se sindikat

OSTAV: Vojska Srbije traži pravo na štrajk!

Društvo -
U vojnom sindikatu ASNS ukazuju da bi položaj vojnika i oficira trebalo da bude mnogo bolji, dok u Ministarstvu odbrane ističu da je pravo na štrajk sistema odbrane delikatno je pitanje koje bi trebalo detaljno razmotriti pre konačne odluke

BEOGRAD - Profesionalnim vojnicima i zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije država bi trebalo da omogući pravo na štrajk.

Ovo je jedan od ciljeva za koji se zalaže Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Vojske Srbije. Osim toga, vojni sindikalci traže i bolji materijalni položaj vojnika i oficira. Prva prilika da se uvedu ove novine jeste najavljena izmena Zakona o vojsci, koja bi do kraja godine već mogla da stigne u Vladu Srbije.

U vojnom sindikatu ASNS ukazuju da bi položaj vojnika i oficira trebalo da bude mnogo bolji.

- Porazno je da profesionalni vojnici zaključuju ugovore o radu na rokove koji se kreću od šest meseci do tri godine - kaže predsednica ASNS Ranka Savić.

- Loše je i trenutno rešenje po kom vojnik može da radi svega do 45. godine života. Socijalnoj stabilnosti zaposlenih u vojsci sigurno ne doprinosi ni činjenica da je prosečna plata 43.000 dinara, kao ni da vojnici nemaju pravo na regres i topli obrok.

Vojni sindikalci ističu da sa svojim poslodavcem nisu na ratnoj nozi i da je razgovor i otvoreni socijalni dijalog jedini put do ostvarenja njihovih radničkih prava.

- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su najorganizovanije institucije, najmanje korumpirane i imaju najveće poverenje građana, što zahteva da i njeni zaposleni budu cenjeni koliko i institucija - ističe predsednik ASNS sindikata Vojske Srbije Aleksandar Popović i napominje da se od dolaska ministra Bratislava Gašića beleže pomaci u rešavanju stambenih pitanja vojnika.

U Ministarstvu odbrane kažu da je prioritet poboljšanje položaja podoficira i mladih oficira. Pravo na štrajk sistema odbrane delikatno je pitanje koje bi trebalo detaljno razmotriti pre konačne odluke.- Planirajući profesionalizaciju vojske predvideli smo i različite povlastice koje bi trebalo da motivišu ljude da se zapošljavaju, kao i da im poprave položaj po isteku vojne službe, ali efekti su skromni - kaže general Dragoslav Lacković, načelnik Uprave za kadrove Ministarstva odbrane. - Od drugih ministarstava tražili smo poreske olakšice za pripadnike vojske, kao i olakšice za upis u vrtiće i studentske domove dece vojnika. Oni za razliku od drugih građana, često ne mogu da biraju mesto življenja.

Posao u vojsci izuzetno rizičan

Zaposleni u sistemu odbrane nisu kolektivno osigurani od povreda na radu, što je zakonska obaveza poslodavca.- Pitanje je kako ovu obavezu uvesti u postojeći sistem zdravstvene i socijalne zaštite pripadnika vojske - kaže general Lacković.

- Ne smemo da zaboravimo ni da je rad u vojsci izuzetno rizičan, što je u prirodi našeg posla. Premije osiguranja zato su višestruko veće nego u drugim zanimanjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja