POD LUPOM: Tužilaštvo započelo proveru sumnjivih invalidskih penzija!

Pokrenuta istraga

POD LUPOM: Tužilaštvo započelo proveru sumnjivih invalidskih penzija!

Društvo -
Reč je o penzijama građana koji su deo radnog staža ostvarili u inostranstvu.Tužilaštvo prikuplja potrebna obaveštenja i proverava da li u ovim slučajevima postoji potpuna i valjana kako pravna, tako i medicinska dokumentacija

BEOGRAD - Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet i otpočelo sa proverama o korišćenju 16 invalidskih inostranih penzija koje je dostavio Republički fond PIO, potvrdila je portparol tog tužilaštva Irena Bjeloš.

Reč je, između ostalog, i o penzijama građana koji su deo radnog staža ostvarili u inostranstvu.Tužilaštvo prikuplja potrebna obaveštenja i proverava da li u ovim slučajevima postoji potpuna i valjana kako pravna, tako i medicinska dokumentacija kako bi se eventualno utvrdila nečija odgornost, odnosno postojanje nekog od krivičnih dela, navela je Bjeloš.

Prema informaciji PIO fonda za 16 korisnika invalidskih penzija pokrenuta je procedura pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, zbog osnovane sumnje da je došlo do zloupotreba prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

Kod 76 korisnika nije potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti, što je za sobom povuklo prestanak prava na invalidsku penziju za ubuduće.

Prema podacima PIO fonda na ponovljeni poziv nije se odazvalo 34 korisnika, što za sobom povlači obustavu isplate penzija. Do sada je pregledano 958 korisnika invalidskih penzija, kod 829 je potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti, a 53 predmeta su na dodatnom ispitivanju pre donošenja konačne odluke.

Postupak revizije invalidskih penzija počeo je 10. septembra i do sada je pregledano 15.158 slučajeva, od kojih je 2.395 predmeta odvojeno za ponovni pregled.

Pregledi su obavljeni u periodu od 29. septembra do 24. oktobra ove godine, pozvano je 1.280 invalidskih penzionera, o kojih se 306 nije odazvalo na poziv.Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja 5. septembra ove godine iniciralo je kontrolu invalidskih penzija koje su ostvarene u periodu od 1. januara 1990. godine do 5. septembra 2014. godine.

Tri dana kasnije obrazovana je Komisija sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom kontrole invalidskih penzija, a 10. septembra Komisija za trijažu predmeta korsnika prava na invalidsku penziju.Komisija za trijažu sastavljena je od lekara veštaka i diplomiranih pravnika, zaposlenih u Fondu, koji imaju zadatak da sagledaju kako medicinske tako i pravne aspekte utvrđenog prava pojedinca na invalidsku penziju, te "da izdvoje predmete radi sprovođenja postupka utvrđivanja promene u stanju invalidnosti po službenoj dužnosti".

Direktor Fonda Dragana Kalinović 19. septembra obrazovala je komisije za veštačenje po službenoj dužnosti, koje su sastavljene od tri lekara veštaka različitih specijalnosti.Te komisije imaju zadatak da obave ponovni pregled, procene i pregledaju postojeću i novu medicinsku dokumentaciju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, saopštio je juče da je do sada 126 korisnika ostalo bez invalidskih penzija, jer se osnovano sumnja da su do njih došli zolupotrebom.Vulin rekao i da će 16 korisnika protiv kojih su podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu, takođe zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom ostvarili prava na invalidsku penziju, morati da vrate novac koji su dobijali u prethodnom periodu.

Onima za koje se utvrdi u postupku provere da im je samo u međuvremenu poboljšano zdravstveno stanje, penzije će samo biti ubuduće obustavljene, ali neće morati da da vrate novac koji su dobijali, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, istraga će biti obavljena, a preduzeće se i odgovarajuiće sankcije, protiv svih koji su omogućili da dođe do zloupotreba u pravu ostvarivanja prava na invalidske penzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track