VUJOVIĆ: Plate i penzije manje od 1.novembra, ukidamo solidarni porez!
Foto: Fonert

Javni sektor na udaru

VUJOVIĆ: Plate i penzije manje od 1.novembra, ukidamo solidarni porez!

Društvo -
Ministar finansija je pojasnio da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto, a smanjenje plata će biti linearno s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

"Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo", rekao je Ministar finansija.

On je naglasio da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.

"Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak", rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track