HAŠKI SUD TERORIŠE SRBE: Polumrtvog Šešelja izneli kroz prozor?!
Foto: Rojters

Nezapamćena bruka Tribunala

HAŠKI SUD TERORIŠE SRBE: Polumrtvog Šešelja izneli kroz prozor?!

Politika -
Lider SRS se pre nego što mu je otkriven rak jetre žalio na povišenu temperaturu, lekarima to bilo normalno. Kad su ga odneli u bolnicu, s vrata ćelije skinuli su pločicu s njegovim imenom. Nisu očekivali da će se vratiti

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj imao bi više šanse da se izbori s tek dijagnostikovanim rakom jetre da u Haškom tribunalu nisu namerno ignorisali njegove zdravstvene probleme, tvrde radikali.

Zamenik šefa SRS Nemanja Šarović saopštio je na konferenciji da je Šešelj nekoliko meseci tražio pregled usled konstantno povišene telesne temperature, ali da su mu lekari rekli da je to potpuno normalno za Holandiju (?!). U prilog priči o lošem tretmanu koji radikal ima u Sheveningenu, Šarović je otkrio da su tamošnji lekari jednom prilikom teško bolesnog Šešelja iznosili kroz prozor jer njegov krevet nije mogao da prođe kroz vrata.- Šešelj je nekoliko meseci tražio pregled jer je konstantno imao temperaturu između 37 i 38, na šta su mu lekari rekli da je takva temperatura u Holandiji normalna. Međutim, pre mesec dana zatvorski lekar je tokom ultrazvuka nešto pronašao i upisao nekakvu dijagnozu - ispričao je Šarović.- Šešelj je više puta tražio taj nalaz i posle nekoliko zahteva su mu i dostavili, ali je na mestu gde stoji dijagnoza pre fotokopiranja stavljen beli papir. Dakle, dijagnoza je sakrivena. Oni su ga umirivali tako što su govorili da nije ništa bitno, ali je on insistirao da ode na pregled u civilnu bolnicu i tamo je pre nekoliko dana utvrđena metastaza raka na dva mesta - dodao je Šarović.Uzaludno čekanjeŠarović je istakao da medicinska nega koju u Sheveningenu pružaju njegovom šefu nije adekvatna i blagovremena, te da poslednji slučaj nije prvi put da Tribunal neadekvatno postupa prema lideru SRS.- Šešelj je više puta operisan zbog problema sa srcem. Kad mu je prvi put pozlilo, satima je čekao na medicinsku pomoć, a i kad je ona došla, morao je da čeka više od pet sati kako bi bio prebačen u bolnicu zbog toga što nosila nisu mogla da prođu kroz vrata zatvorske ćelije. Umesto da ga iznesu ta dva metra do nosila, čekali su da dođe ekipa koja će s prozora da skine rešetke. Posle više sati čekanja, izneli su ga kroz prozor - rekao je Šarović.Prema njegovim rečima, Tribunal je tad uradio nesvakidašnju stvar:- Kad su ga odneli u bolnicu, s njegove ćelije skinuli su pločicu s njegovim imenom. Oni su očekivali da se Šešelj u tu ćeliju više neće vratiti.

Foto: Beta
Foto: Beta

Loši usloviDa Haški tribunal pritvorenicima ne pruža zadovoljavajuću negu, potvrđuje za Kurir i advokat Toma Fila:- Neadekvatan je odnos prema svim pritvorenicima, a ne samo prema Šešelju. Uslovi za život su vrlo loši jer zatvor nije pravljen po određenim standardima. Neko bi rekao da Hag ima loš odnos samo prema Šešelju, jer ga kao mrze... Ali ne, naveo bih i primer generala Vladimira Lazarevića, koji je bio zdrav kao dren, a tamo je uništen sa 120 operacija.Juče smo u Tribunalu pokušali da proverimo navode radikala, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili komentar.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Teški daniHADŽIĆ DOŽIVEO SRČANI UDAR

Goran Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, doživeo je blaži srčani udar u četvrtak posle podne u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala. Tom prilikom Hadžić je pao i povredio rame, saznaje Kurir iz izvora bliskih Haškom tribunalu. Kako smo saznali iz drugih izvora bliskih Hadžiću, nekadašnjem premijeru SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem pozlilo je u četvrtak, ali se sad oseća bolje.- Lekarske analize su u toku, a posle njih biće detaljno utvrđeno šta se dogodilo - kaže naš dobro obavešteni izvor.

Država brine o pritvorenicimaLJAJIĆ: ŠALJEMO LEKARE ŠEŠELJU I HADŽIĆU

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, kaže za Kurir da država vodi računa o svim haškim osuđenicima i pritvorenicima, te da im uvek, kad neko od njih zatraži, šalje lekare iz Srbije:- Danas ćemo kontaktirati sa sekretarijatom Haškog tribunala i tražiti informacije o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića. Obojici ćemo ponuditi pomoć i tražiti saglasnost da im odavde, ukoliko to žele, pošaljemo lekare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track