Gojkovićeva u CG: Nikakav incident ne može da zaustavi procese na Zapadnom Balkanu
Foto: Marina Lopičić

Zvanična poseta

Gojkovićeva u CG: Nikakav incident ne može da zaustavi procese na Zapadnom Balkanu

Politika -
Predsednica Skupštine sastaće se s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, premijerom te zemlje Milom Đukanovićem i predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocenili su danas u Podgorici da su odnosi dveju zemlja na dobrom i visokom nivou, uz naglasak na potrebi uže saradnje parlamenta i dogovor o saradnji pojedinih skupštinskih odbora.

Gojković, koja boravi u radnoj poseti Crnoj Gori, nakon susreta sa kolegom je poručila i da nikakav incident ne može zaustaviti potrebu za saradnjom na Zapadnom Balkanu i čitavom regionu.

Komentarišući incident koji se dogodio na utakmici Srbija - Albanija u Beogradu, Gojković je podsetila na stav Vlade Srbije da su razgovori sa albanskim premijerom Edijem Ramom samo odloženi za 10. novembar "da bi stvari opet došle na svoje mesto".

"Ono što je najvažnije je da nikakav politički, ni bilo koji drugi incident ne može zaustaviti one procese koji provejavaju na čitavom Zapadnom Balkanu i regionu. To su procesi saradnje i potrebe da saradnjom i dijalogom rešavamo sve sporove", navela je predsednica srpskog parlamenta na zajedničkoj konferenciji za medije.

Dodala je i "da ne prati fudbal", ali da je "provokacija proizašla od huligana koji se uvek pojave na terenima", prenosi portal Analitika."Ovo je bila politička provokacija, a koji su njeni ciljevi tek ćemo videti u budućnosti.

Pretpostavljamo da je to destabilizacija ovih prostora i zaustavljanje ovih procesa regionalne saradnje koji su započeli od kadu se formirala nova vlada", smatra Gojković i dodaje da oni koji razmišljaju o nacionalizmu to usmere ka reformskim procesima koji "obuhvataju dobru regionalnu saradnju da bi obični građani bolje živeli, jer od nacionlizma nema dobrog života“.

Krivokapić je poručio da su svi na prostoru Balkana povezani i da je nacionalnizam zlo koje dugo traje, naglasivši da će zlouporeba predrasuda i svega onoga što ide uz njih biti stalna pretnja Balkanu."Nacionalizam je zlo koje u Evropi traje dugo. Dva svetska rata su dala tu motivaciju. Na Balkanu je to u svim varijantama, takođe, bilo prisutno kroz ratove u 20. veku i ratove 90"tih godina...Rekao sam da su razvoj demokratije, građanskog društva, slobode u celini, vladavine prava jedini način borbe protiv toga", dodao je Krivokapić.

Predsednik parlamenta smatra da je sve ostalo "ulazak u krug koji provokatori žele da ostvare"."Mi želimo da radimo ono što radimo i to je odgovor koji trajno može ova pitanja skloniti u stranu, ali verovatno nikad konačno dok postoji sve ono što je u ljudskom biću. Ali politikama proaktivne saradnje na ključnim oblastima evropskih integracija mi umanjujemo, ako ne i potpuno eliminišemo, na određeni period takve pretnje", zaključio je Krivokapić.Gojković će se u Podgorici sastati i sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track