VUČIĆ I DIREKTOR EBRD: Inicijativa za bolju poslovnu klimu
Foto: Tanjug

Sastanak sa Čakrabartijem

VUČIĆ I DIREKTOR EBRD: Inicijativa za bolju poslovnu klimu

Politika -
Ovo je trenutak prekretnice u našoj saradnji sa EBRD. Stvaranje pravog poslovnog okruženja je od velikog značaja i uvereni smo da ćemo učiniti dodatni napredak uz podršku EBRD", istakao je premijer

BEOGRAD - Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreću zajedničku inicijativu za unapređenje investicione klime, podsticanje razvoja privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji, najavljeno je danas u saopštenjima Vlade Srbije i EBRD-a.

Pismom o namerama, koje su potpisali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik EBRD Suma Čakrabarti, dve strane su potvrdile svoju nameru da koordiniraju zalaganja na merama usmerenim ka ponovnom uspostavljanju kreditnog rasta, unapređenju korporativnog upravljanja, podršci privatizaciji i podsticanju infrastrukturnih investicija.

U svim ovim oblastima, EBRD i Vlada Srbije će, kako se navodi, održavati aktivan dijalog sa poslovnom zajednicom, drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima.Pored investicija u Srbiji, EBRD i Srbija imaju intenzivan poslovni odnos, koji obuhvata dijalog u politikama i tehničku pomoć u oblastima kao što su javne nabavke, izgradnja kapaciteta sudstva i restrukturiranje nacionalne Agencije za osiguranje depozita.

"Ovo je trenutak prekretnice u našoj saradnji sa EBRD. Stvaranje pravog poslovnog okruženja je od velikog značaja i uvereni smo da ćemo učiniti dodatni napredak uz podršku EBRD", rekao je premijer Vučić prilikom potpisivanja pisma o namerama.

Predsednik EBRD Čakrabarti je dodao da ta finansijska institucija podržava reformski put kojim su krenule vlasti u Srbiji i da podstiče dalju primenu novih zakona usmerenih ka unapređenju uslova za poslovanje u zemlji.

"Ubeđeni smo da će jačanje investicione klime i povećanje upravljanja uvećati privlačnost Srbije među investitorima. EBRD je spremna da pomogne nadležnim organima u ovom procesu", rekao je Čakrabarti.

Od početka aktivnosti u Srbiji, EBRD je uložila više od 3,8 milijardi evra u više od 181 projekat. Banka ulaže u finansijski sektor, industriju, privredu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu, navedeno je u saopštenjima Vlade Srbije i EBRD-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track