Vučić: Radimo punom parom, ne treba nam milostinja
Foto: Tanjug

Premijer nakon susreta sa Štefanom Fileom

Vučić: Radimo punom parom, ne treba nam milostinja

Politika -
Izlečićemo Srbiju, ali reforme su bolne. Zato ćemo da ispunjavamo zadatke, a sve ostalo je na državama članicama

BEOGRAD - Aleksandar Vučić, premijer Srbije, poručio je juče, nakon sastanka sa Štefanom Fileom, odlazećim evropskim komesarom za proširenje EU, da Srbija pripada redu država članica Unije, gde želimo da budemo uvažavani na način na koji mi uvažavamo Uniju.Šef Vlade kazao je da je s gostima iz EU razgovarao o političkoj stabilnosti Srbije i regiona, ekonomskim reformama i našem pristupu EU.- Želimo da izlečimo Srbiju. Reforme su bolne, ali mi želimo uspešnu i normalnu zemlju - rekao je Vučić. Jedna od tema koja se našla na stolu bio je i pristup Srbije Uniji, a razgovor se odnosio na to kad i na koji način možemo očekivati napredak.Znaju se prioriteti- Radimo punom parom, ali nikoga nećemo da molimo za članstvo u EU. Zato ćemo da ispunjavamo zadatke, a sve ostalo je na našim gostima i državama članicama - kazao je Vučić, kao i da Srbija ne želi da joj bilo ko daje milostinju.Rešavanje problemaKomentarišući izjavu Edija Rame da Srbija mora da prizna Kosovo, premijer je kazao da ne želi oštro da reaguje, ne zato što nema lični ponos ili zato što ne ume da brani ponos građana Srbije, već zato što smatra da su važnije stvari pred nama.- Ono što je za mene važno to je da pozovem pripadnike i albanske i mađarske nacionalnosti, bošnjačke, pre svega, da izađu na izbore za nacionalne savete - naveo je Vučić i dodao:- Što se tiče našeg odnosa s Albanijom, za razliku od drugih političara, ne volim da se dičim i da vičem kad neko nije tu. Kod nas je uvek bilo časnije da to uradite u nečijem prisustvu, a ne da budem snažniji od mikrofona. I nije baš neka snaga, složićete se.

O Hodžajevoj provokacijiNISAM PRIMETIO DA SMO U RATU S ALBANIJOMKada je reč o izjavi kosovskog šefa diplomatije Envera Hodžaja da Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum, Vučić je kazao da nije primetio da postoji ikakav rat.- Nije moje da stičem poene na nacionalističkoj i šovinističkoj retorici. Moje je da s Vladom, predsednikom Srbije i ostalima vodim ovu zemlju, da ljudi žive u miru, da ova zemlja bude normalna - kazao je on.

Štefan FileREFORME SU VIDLJIVEFile je kazao da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo.- Rekli smo da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Nismo zahtevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas - rekao je File i dodao da reforme u Srbiji vide na svakom koraku, te da je lično srećan zbog toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track