FRANCUZI ZASTALI U BLACU: Odmorili se uz ajvar i pogaču pa produžili biciklom za Kinu
Foto: Milen đorđević

Svidela im se crkva u Kaševaru

FRANCUZI ZASTALI U BLACU: Odmorili se uz ajvar i pogaču pa produžili biciklom za Kinu

Srbija -
Ema Duboa i Benžamin Pike krenuli su dvotočkašima 10. juna iz rodnog Šamonija za Kinu. Kažu da planiraju da u najmnogoljudniju zemlju sveta stignu za dve godine
1 / 4 Foto: Milen đorđević

BLACE - Malo selo Kaševar u opštini Blace ugostilo je prekjuče dvoje mladih Francuza koji biciklima putuju u Kinu. Iako Francuzi ne znaju ni reč srpskog a meštani Kaševara ni reč francuskog, Milovan Marković iz ovog sela kaže da su se za dan i po, koliko su se družili, “siti narazgovarali”.

Emma Dubaux i Benjamin Pique krenuli su biciklima 10. juna iz rodnog Šamonija na dugačak put do Kine. Kažu da planiraju da u najmnogoljudniju zemlju sveta stignu za dve godine. Na svom putu slučajno su nabasali na selo Kaševar i kad su videli lepu crkvu Svetu Petku, odlučili su da se odmore u njenoj porti.

-Dok smo nameštali vrata na crkvenoj kući, svratili su nam iznenadni gosti Ema i Ben i zamolili nas da im dozvolimo da kampuju u porti crkve. Naravno da smo im dozvolili i dan i po se lepo družili - kaže Marković i dodaje da jezička barijera nije bila nikakav problem.Francuzi su bili veoma iznenađeni kad im je i pre nego što su razapeli svoj šator stigla klasična dobrodošlica ovog kraja: izvorska voda, slatko i rakija.

- Sezona je spremanja zimnice pa smo im poslužili ajvar, pindžur, sir, kajmak uz neizbežnu pogaču. Kasnije je stigla vruća pita, grejana rakija...sve kao na slavi - pričaju meštani i dodaju da su Francuzi produžili svoj odmor i rastali se sa svojim domaćinima srdačno uz tri poljupca, kao što se pozdravljaju najdraži gosti.

U razgovoru sa Emom i Benom saznali smo da su oni na dugo putovanje krenuli iz avanturizma i želje da upoznaju druge narode i kulture. Pojašnjavaju da ne žure i da dnevno pređu od 30 do 50 kilometara, zavisno od težine puta, a nakon toga prave jednodnevni odmor. Kad stignu u Kinu obećali su da će se javiti razglednicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track